Techniek

De hieronder beschreven technieken zijn zowel toepasbaar op zowel zinken als koperen bekledingen

Staande naad

Techn st1De meest gangbare techniek voor zowel gevel- als dakbekleding is de staande naad. De standaardbreedte bedraagt 53 of 43 cm, maar een combinatie van verschillende baanbreedtes behoort tot de mogelijkheden. Voor zink wordt over het algemeen een dikte van 0,8 mm gebruikt, voor koper 0,7 mm.

Techn st2In een dakvlak worden de stroken staande naad, kortweg de banen genoemd, steeds van de voet (goot) tot nok geplaatst. Heel uitzonderlijk worden ze in een dakvlak toch schuingeplaatst. Techn st3Bij gevels heeft men de vrije keuze tussen om de naden horizontaal, verticaal of zelfs schuin te plaatsen. Diverse tinten of een combinatie van tinten zijn eveneens mogelijk.

Techn st4De staande naad kan perfect gebruikt worden om rechte, gebogen of complexe vormen te bekleden.

Roevensysteem

Techn rDe bekleding met roeven is samengesteld uit bladen die tegen roeflatten (40 of 60 mm hoog) worden aangewerkt en worden verbonden door een dekband. De bekleding met roeven vertoont een uitgesproken reliëf.

Gehaakte panelen

Techn gpHet betreft geplooide panelen in koper of zink die aan elkaar gehaakt worden. Esthetisch zijn diverse oplossingen mogelijk. Zie meer foto’s bij realisaties.

Leien – koper of zink

Techn lDit zijn kleine elementen voor dakbedekking en gevelbekleding. Geschikt voor vlakke daken met een helling >= 25%.

Sinusprofiel

Techn spDeze profielen zijn gegolfd en geven de gevel een industriële look. De techniek is aangewezen voor vlakke gevels doch mits een doorgedreven samenwerking tussen architect en de vakman kunnen zelfs daken hiermee bekleed worden, zoals in bijgaand voorbeeld.

Geperforeerde platen

Techn gplDit zijn zinken platen met diverse mogelijkheden van perforatie.


Dakopbouw

Voor de plaatsing van een zinken of koperen gevel- of dakbekleding zijn er 2 technieken gebruikelijk:

1. Op verluchte bebording

Techn d1aOm een lange levenstermijn aan het zink/ koper te garanderen, moet er achter het zink/koper een verluchte ruimte te worden voorzien. Techn d1bDeze verluchting bestaat uit een continue doorlopend verluchte ruimte via openingen onder- en bovenaan het gevel- of dakvlak.

2. Principe warm dak

Techn d2Het is ook mogelijk om zink of koper “rechtstreeks” op isolatie te plaatsen, het betreft een “warm dak”- systeem. Hier wordt op een drager (OSB, multiplex op zelfs steeldeck) een dampscherm geplaatst met daarop een isolatie en een dampopen scherm. Er is geen verluchte ruimte onder het zink. Om het zink te beschermen tegen condenswater, dat zich kan vormen tussen onderzijde zink en het dampopen scherm, moet er in deze gevallen gebruik gemaakt worden van Zink Plus (+). Deze gecoate onderlaag beschermt het zink (zie afbeelding). Deze opbouw ook mogelijk bij koper.