Koper

Koper is een metaal dat al eeuwen bij de (ver)bouw wordt toegepast: koperen leidingen en bedekking van daken en gevels. Smaken verschillen, maar veel mensen kiezen voor een koperen gevel of dakbedekking, omdat men het gewoon mooier vindt dan bijvoorbeeld steen of dakpannen.

Koper is een duurzaam materiaal, omdat het een betrouwbaar materiaal is dat lang mee gaat. En na een lange levensduur kan het materiaal opnieuw worden gebruikt, zonder verlies van eigenschappen. Koper is erg sterk en het kan in alle mogelijke vormen worden verwerkt.

Het toepassen van koperen platen op het dak geeft beduidend minder gewicht dan bijvoorbeeld bij het toepassen van dakpannen. De constructie hoeft minder te dragen. Koper is een licht, maar betrouwbaar materiaal dat het regenwater prima afvoert.

Sommige mensen zijn mening dat koper niet het milieu thuis hoort. Dit is onjuist: koper is een natuurlijk metaal dat je overal in het milieu kan aantreffen. En dat is maar goed ook, want het metaal koper is essentieel voor het leven op aarde. Het metaal wordt al eeuwen lang toegepast in de bouw, vanwege het betrouwbare en duurzame karakter, maar zeker ook vanwege haar specifieke schoonheid. Koper wordt dan ook door architecten vaak verwerkt in spraakmakende ontwerpen, omdat koperen daken en gevels het gebouw een bijzondere uitstraling geven.

Korte historische schets

Koper is al sinds het bronzen tijdperk een trouwe metgezel

Cu h1 Eén van de oudste toepassingen van koperen dakbedekking gaat terug tot de 2de eeuw na Christus; het Pantheon uit het Romeinse Keizerrijk was bedekt met bronzen platen en na 1500 jaren werden ze verwijderd en hergebruikt door architect Bernini om het baldakijn boven het graf van Petrus te bouwen in de St Pietersbasiliek te Rome.
Koper heeft een lange traditie als dakbedekking. In vele Europese steden kunnen we historische gebouwen bewonderen, bedekt met eeuwenoude, mooi groen gepatineerde koperen daken en goten. Koper heeft sinds eeuwen generaties verleid.

Ecologisch verantwoord

Kiezen voor koper is voor een leven lang

De levensduur van koper komt tot uiting in de dakbedekking van vele eeuwenoude gebouwen. Blootgesteld aan de atmosfeer, gaat zich met de jaren een patinalaag ontwikkelen op koper, die het metaal voor vele generaties beschermt tegen de weersomstandigheden.
In tegenstelling met vele andere materialen veranderen de eigenschappen van koper niet op lange termijn; zonlicht, U.V straling, water en vocht hebben geen invloed op dit metaal.

Telkens opnieuw kan je koper recycleren zonder enig verlies van kwaliteit

“Duurzaamheid” is tegenwoordig een sleutelwoord in de Bouw. Koper heeft uitstekende troeven, zoals een zeer lange levensduur; en wordt het gebouw uiteindelijk toch afgebroken dan is er geen afval: koper kan 100% gerecycleerd worden. En dit telkens opnieuw en opnieuw, het pure metaal behoudt steeds zijn gewaardeerde eigenschappen.
Nu reeds komt 43% van de Europese vraag naar koper van gerecycleerd koper.
Zo zou het best kunnen dat Middeleeuws koper, of Romeinse koperen muntstukken vandaag zijn terug te vinden in moderne koperen dakbedekkingen, dank zij het eindeloos recycleren.

Een natuurlijk materiaal voor ecologische denkers

Cu e1Koper is een natuurlijk voorkomend element aanwezig in de aardkorst. Het is essentieel voor het leven, planten en dieren hebben koper nodig om perfect te kunnen functioneren. In de natuur komt koper voor als mineraal, en als sporenelement in planten en organismen.
Koper is een puur product zonder complexe toeslagstoffen en is zoals bijvoorbeeld hout en steen toepasbaar in een milieuvriendelijk concept.
Koper is een duurzaam materiaal met een erg lange levensduur en tevens efficiënt en gemakkelijk te recycleren.

Waaier van mogelijkheden

Koper is een natuurlijk materiaal met een levend elegant verouderend oppervlak

Koper voldoet perfect aan de eisen van de moderne architectuur. Door de vorming van de patina zal koper met de tijd verschillende kleurstadia doorlopen: blinkend rood koper evolueert langzaam naar donkerbruin geoxideerd koper, en jaren later zal het misschien verkleuren tot een egale groene patina, en zo samen verouderen met het gebouw.
Koperen dakgoten passen perfect bij andere natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, natuursteen, bakstenen en glas - in feite kan in moderne of meer traditionele bouwstijl bijna elk bouwmateriaal gecombineerd worden met koper.

Cu m1

Koper – gemaakt voor creatieve mensen

Er is opnieuw een opmars aan de gang in het gebruik van koper in de huidige architectuur.
Van een simpel woonhuis tot een complex gevormd gebouw, voor binnen- en buiten toepassingen, traditionele koperbladen of creatieve transparante constructies, vele diverse vormen van koper worden vandaag toegepast, dit zowel voor daken als gevels.

De verbeelding is aan de macht – bijna elke vorm kan gemaakt worden met koper.

De flexibiliteit en de mooie kleuren van koper blijven fascineren. Kunstenaars en architecten blijven geboeid door dit metaal, en zoeken nieuwe uitdagingen om dit soepel metaal te gebruiken in bouwwerken.
Mechanisch en manueel in alle vormen te plooien, zowel in het atelier als op de bouwplaats, kan koper alle driedimensionale ontwerpen mee vorm geven. Goten in diverse afmetingen, de meest futuristische dakvormen en decoraties: een uitdagende ontwerper kiest koper.

Besluit

Door de vele mogelijkheden van koper is dit materiaal ten zeerste gewaardeerd door eindgebruikers en vaklui

  • makkelijk te vervormen en aan te brengen
  • het wordt niet broos bij lage temperatuur
  • weerstaat corrosie
  • behoeft geen verder onderhoud of schilderwerk
  • een sterk materiaal, dat ruwe weersomstandigheden aankan
  • onbrandbaar

Koper is tevens een lange termijn investering

Een woning bouwen is een lange termijn investering en koper heeft meestal een langer leven dan het gebouw zelf.
Sommige alternatieve materialen moeten misschien meerdere malen vervangen worden gedurende de levensduur van het gebouw, met extra kosten voor gevolg. Vandaar dat koper een minder duur materiaal is.
Koper corrodeert niet, behoeft geen oppervlaktebescherming, noch coating of verf.
Bespaar geld met koper; op lange termijn zijn goedkope materialen soms het duurst.