Koper

Koper is een metaal dat al eeuwen bij de (ver)bouw wordt toegepast: koperen leidingen en bedekking van daken en gevels. Smaken verschillen, maar veel mensen kiezen voor een koperen gevel of dakbedekking, omdat men het gewoon mooier vindt dan bijvoorbeeld steen of dakpannen.

Koper is een duurzaam materiaal, omdat het een betrouwbaar materiaal is dat lang mee gaat. En na een lange levensduur kan het materiaal opnieuw worden gebruikt, zonder verlies van eigenschappen. Koper is erg sterk en het kan in alle mogelijke vormen worden verwerkt.

Het toepassen van koperen platen op het dak geeft beduidend minder gewicht dan bijvoorbeeld bij het toepassen van dakpannen. De constructie hoeft minder te dragen. Koper is een licht, maar betrouwbaar materiaal dat het regenwater prima afvoert.

Sommige mensen zijn van mening dat koper niet het milieu thuis hoort. Dit is onjuist: koper is een natuurlijk metaal dat je overal in het milieu kan aantreffen. En dat is maar goed ook, want het metaal koper is essentieel voor het leven op aarde. Het metaal wordt al eeuwen lang toegepast in de bouw, vanwege het betrouwbare en duurzame karakter, maar zeker ook vanwege haar specifieke schoonheid. Koper wordt dan ook door architecten vaak verwerkt in spraakmakende ontwerpen, omdat koperen daken en gevels het gebouw een bijzondere uitstraling geven.